Scrisoare pentru Centrele Locale 2021

A sosit momentul ca Woodbadge să își deschidă din nou porțile spre liderii organizației noastre, să ajutăm formarea liderilor autentici și integri și să creștem calitatea educației în cercetășie așa cum ne propunem prin viziunea 2023. 

La Adunarea Generală am votat Woodbadge ca singurul program de formare in ONCR începând cu 2025, a liderilor, care este recunoscut la nivelul global, în întreaga Organizație Mondială a Mișcării Scout (OMMS). Totuși, este mai mult decât training, Woodbadge reprezintă și un mijloc de validare a competențelor și  recunoaștere a meritelor fiecărui lider și un program de dezvoltare personală în cercetășie, cu formare pe durata unui an.  

Liderii care vor participa în acest program vor trece printr-un proces continuu de dezvoltare personală, desfășurat de-a lungul unui an de zile (10-13 Iunie 2021 primul weekend, 16-19 Septembrie 2021 al doilea weekend, 21-24 Ianuarie 2022 al treilea weekend, 13-15 Mai 2022 ultimul weekend). Acesta va îngloba o serie de modalități de dezvoltare și formare: cursuri online, 4 traininguri față în față, proiecte personale dezvoltând cele învățate anterior la unitatea în care activează, în Centrul Local din care provin cu sprijinul unui mentor, dar și un proces de dezvoltare personală alături de un coach.

Programul Woodbadge urmărește dezvoltarea de competențe pe următoarele domenii – Pedagogie, Animație, Protecția Copilului, Practic în Natură, Dezvoltare Durabilă, Prim Ajutor, Diversitate, Spiritualitate, Comunicare, Leadership, MOVIS, Primii pași în cercetășie și Imagine și Reprezentare.Întregul proces este parcurs de către liderul participant alături de persoane resursă: facilitatori, traineri, un coach și un mentor. Pentru a putea fi alături de liderul participant și pentru a-l putea susține în desfășurarea proiectelor din Centrul Local, mentorul este un alt lider de la nivel local, dacă este posibil, un absolvent woodbadge. Mai multe detalii despre ce înseamnă mentorul în procesul Woodbadge, puteți găsi aici.

Sistemul Woodbadge presupune un proces complex, care necesită atât implicarea activă a liderului participant, cât și a Centrului Local, prin conștientizarea faptului că este un proces transformațional, prin care liderul va aduce o serie de de beneficii centrului din care provine, pe termen scurt, mediu și lung.

Avantajele Centrului Local, secundare participării liderului în programul Woodbage, sunt:

  • Proiecte cercetășești de calitate, în unitate și în centrul Local, atât outdoor cât și indoor
  • Sporirea motivației liderilor și implicit a gradului de retenție, prin intermediul sprijinirii accesului la formare profesională și personală
  • Diversificarea activităților fiecărui Centru Local reprezentat, prin îmbunătățirea networking-ului dintre liderii organizației și Centre Locale
  • Liderii din Centrul Local vor lucra la un set de atitudini cercetășești în concordanță cu viziunea organizației, care vor fi propagate spre alți lideri din unitate și, bineînțeles, spre copii și tineri
  • Liderii vor dobândi mult mai repede autonomia în activitatea lor, prin parcurgerea unui proces de învățare experiențială, sub ghidarea mentorului din Centrul Local de apartenență și a facilitatorilor Woodbadge
  • Validarea calității experienței cercetășești oferite de liderul participant, la nivel național și internațional

Aceasta este invitația noastră la colaborare către voi, responsabilii de Centre Locale, membrii în consilii și șefi de centre. Știm că ne dorim cu toții o mai bună derulare a activităților cercetășești, că sperăm la creșterea calității programelor și că ne dorim ca fiecare lider să contribuie la generarea de impact în educația tinerilor. Pe deasupra, noi mai credem și că pentru asta e necesară o investiție pe termen lung în susținerea liderilor de unitate, pentru atingerea viziunii 2023. Participarea liderilor la programul Woodbadge este una dintre abordările prin care un Centru Local poate susține acest demers – atât prin mentorat, cât și financiar. Așadar, sperăm să devenim parteneri în acest proces pe cât de complex, pe atât de minunat!

Un detaliu practic la care vă rugăm să reflectați este prioritizarea. Din motive strategice, vom accepta maxim 2 participanți / Centru Local în acest an, iar în procesul de selecție ne vom asigura de diversitatea participanților, astfel încât impactul acestui program sa fie maxim. Recomandarea noastră este ca fiecare Centru Local să aleagă maxim 2 persoane doritoare din Centrul Local cărora să le susțină înscrierea. 

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, ne bucurăm să primim mesajele voastre pe adresa de email: gina.crihana@scout.ro 

1 thought on “Scrisoare pentru Centrele Locale 2021”

  1. Pingback: Înscriere program Woodbadge 2021-2022 - Formarea adultilor in cercetasie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.