Lucrul care ne-a rămas în minte la întoarcerea din experiența Irlanda este citatul care stă printat pe certificatul de Trainer Woodbadge. E unul din cele mai frumoase sentimente să mă trezesc dimineața și să privesc foaia de hârtie care îmi amintește de experiențele fantastice de care am avut parte, de prieteniile legate, dar poate cel mai important de toate lucrurile învățate.
Who hath smelt woodsmoke at twillight? Who hath heard the birch-log burning? Who is quick to read the noises of the night?
Let him follow with the others, for the young men´s feet are turning to the camps of proved desire and known delight!
Rudyard Kipling
Experiența Woodbadge Train The Trainers
Fiecare organizație de cercetași din lume își definește propriul sistem de formare, însă există câteva lucruri pe care le au în comun toate cele recunoscute la nivel mondial în sistemul Woodbadge. Acestea îmbină partea de formare teoretică cu învățarea prin experimentare, practică, și în plus se concentrează atât pe abilități specifice cercetășești, cît și pe alte tipuri de abilitățăți, cunoștințe sau comportamente de care liderii au nevoie în activitatea zilnică, la toate acestea adăugându-se și procesul de mentorat, care este un aspect important în progresul personal al adulților.
Dorința noastră de a crea un sistem de formare de succes pentru liderii din România ne-a împins către căutarea unor sisteme de acest fel din Europa, de unde am putea să învățăm cât mai multe lucruri. Am ajuns să colaborăm astfel cu cercetașii din Irlanda, care tocmai au finalizat un proces de revizuire a sistemului lor de formare Woodbadge. Timp de 3 weekenduri, cinci formatori din organizația noastră au fost aleși să participe la Trainingul de formare a formatorilor, cu intenția de a învăța cât mai multe lucruri si de a putea aduce acasă cât mai multe informații și experiențe.
Trei cursuri desfășurate în trei luni de zile cu siguranță nu sunt suficiente pentru a spune că știm tot, însă a fost un început bun pentru ce urmează să cream în România. Am reușit să înțelegem cum funcționează sistemul Woodbadge, ce înseamnă schimbarea unui sistem de formare în organizație, ne-am dat seama ce așteptări ar trebui să avem, dar și ce impedimente am putea avea pe parcurs. Am trăit experiențe noi și am observat fiecare mișcare a cercetașilor irlandezi astfel încât să putem aduce acasă cele mai bune învățături. Pe lângă metode noi de training, moduri de abordare și informații ușor diferite față de ce știam deja, am reușit să creăm o conexiune cu trainerii irlandezi, iar asta ne va ajuta în implementarea sistemul Woodbadge în România, având astfel oameni în jurul nostru la care putem apela pentru sfaturi sau idei.
Este însă un lucru cu siguranță interesant de menționat și la care fiecare dintre noi ar trebui să ne gândim:
” Always bring your A game” – dă tot ce poți tu mai bun și cu fiecare ocazie încearcă să pui în valoare cea mai bună parte a ta.
Woodbadge în România
Echipa Woodbadge este formată în acest moment din opt formatori care au început procesul de creare a unui nou sistem de formare a liderilor cercetași. Cei opt formatori au experiență atât în livrarea de stagii cât și ca lideri în organizație, iar primul pas in procesul lor este chestionarul de nevoi care se gaseste in mediul online si pe mail.
Urmează multe alte provocări pentru următoarea perioadă. O să mai tot auziti de noi!