A fost odată… Stagiul de animație, Pădureni

Energie… voie bună… curaj… – Acestea au fost lucrurile necesare de pus în rucsac pentru ca 25 de cercetaşi să se adune împreună, în perioada 28 aprilie – 1 mai, la Pădureni, județul Covasna, pentru o adevărată aventură pe tărâmurile necuprinse ale animației. De ce tărâmuri necuprinse? Pentru că animația şi-a lărgit orizonturile şi iată-ne ajunşi la Stagiu de animație 2.0, locul unde 4 super formatori (Andrei, Angela, Sabina și Tromppy), cu super puterile lor ne-au învățat să ne folosim ideile, emoțiile, cunoştințele, experiențele pentru a da viaţă personajului care se ascunde în noi şi a-l transforma într-un adevărat animator.

Totul a început în seara zilei de 28 aprilie, când, cu rucsaci grei de energie adusă de prin toată țara, ne-am adunat cu mic, cu mare, GATA ORICÂND pentru formare. Prima seară am petrecut-o informal, povestind, împărtăşind idei, jucându-ne şi așteptând cu nerăbdare să adunăm amintiri din acest stagiu. Următoarea zi a început cu multe zâmbete şi îmbrățişări, cu multă bucurie şi multă joacă. Astfel, după ce ne-am cunoscut şi ne-am identificat super puterile cu care trebuia să contribuim la stagiu, am făcut cunoştință cu liderul cercetaş, care are diferite roluri, pe care le-am descoperit şi exemplificat. Iar pentru că un adevărat lider ştie să comunice, următoarea sesiune ne-a condus către rolul comunicării şi aportul ei în managementul conflictelor. Aici, fiecare în parte a trebuit să se transforme în artist, desenând cu pensula creativității pacea, războiul şi iar pacea. Apoi am discutat, ne-am armonizat împreună vocile, punându-ne în comun trăirile, emoțiile şi am ajuns la concluzii. Iar dacă ziua tot a fost despre armonie, seara am continuat-o în paşi de dans medieval, prezența la bal fiind condiționată de costumația specifică. Astfel, vrăjitoare şi magicieni, zâne şi chiar indieni, ne-am pierdut în ritmuri medievale, paşii noştri de dans conducându-ne până spre următoarea zi. Şi pentru că balul nu fusese lipsit de intrigi, formatorii au complotat, făcându-l pe fiecare participant părtaş al unei misiuni secrete ce urma să fie pusă în aplicare cu mult tact, îndemânare şi ingeniozitate.

Aşa că, duminică, după ce ne-am întâlnit cu Kolb şi cu stilurile de învățare, am făcut mici alianțe, împărțindu-ne în grupulețe, ca să punem mai bine în aplicare misiunea încredințată, adică realizarea unei activități pentru ramura de vârstă la care activăm. Orele au fost multe, feedbackurile lungi, dar nu au lipsit bucuria, energia şi mai ales curajul de a da viată propriilor idei şi de a experimenta noile metode de animație de care aflasem cu o zi înainte. Ziua s-a încheiat cu multe enigme ce au trebuit a fi dezlegate, pentru a ne ancora apoi cu toții într-un teatru de improvizație, în care am fost, pe rând, povestitori desăvârşiți, actori inegalabili sau maşini de scos sunete.

Şi aşa, iată-ne propulsați către ultima zi, în care, cu bocanci şi multă energie, am pornit într-o mică aventură, jucându-ne şi împărtăşind idei şi experiențe trăite cu o zi înainte. Iar pentru că fiecare poveste are şi un final, în încheiere, fiecare a luat chipul unui povestitor purtându-i pe ceilalți pe paginile propriei poveşti pe care am trăit-o împreună, învătând mai multe din tainele animatiei, aflând metode noi, jucându-ne, împărtăşind idei, zâmbete şi îmbrătişări, adunând amintiri, crescând şi dezvoltând puterile de super erou care se ascund în noi. Dar povestea nu a fost scrisă pânâ la final, pentru că, întorcându-ne acasă, la cercetaşii noştri, putem spune că suntem GATA ORICÂND să aplicăm tot ce am învățat şi experimentat.

Toate acestea au fost posibile având frumoasa colaborare cu DJST Covasna, care ne-au pus la dispoziție a Centrul de Agement Pădureni – unde cei 25 de cercetași au putut experimenta noi metode de educație socio-educativă.

Şi-am încălecat pe-o şa,

Că la stagiu a fost aşa:

Aventură, provocare,

Joacă, multă învățare,

Cercetaşi cu chipuri pline de zâmbit,

Prieteni noi şi-amintiri de povestit.

Text scris de Andreea Mîrț.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.